VS Piiripuheenjohtajiston palsta

Kulunut vuosi on saanut yhdistykset ja järjestöt innovoimaan uusia tapoja aktivoida jäsenistöään. Olemme pystyneet toteuttamaan tapahtumia koronaturvallisesti, vaikka tehtävä on tuottanutkin päänvaivaa. Kesäyön marssi hajautettuna ja porrastettuna oli hyvä esimerkki vaihtoehtoisesta toteutuksesta.

Monenlaiset omatoimiset marssit ovat olleet tarpeellisia kunnon ylläpitämiseksi. Osallistuin maaottelun muistomarssin haasteeseen kahden upseeritoverin kanssa tarpomalla metsäreittiä ja vaihtamalla kuulumisia – tuli siinä samalla mietittyä yhdistyksemme urheilutoimintaakin. Haastemarssin hienous oli myös mahdollisuus haastaa muita mukaan ja samalla huolehtia omasta aktiivisuudesta. Samanlaisia haastemarsseja on toteutettu monia, niille toivoisi jatkoa.

Paikalliset urheiluseurat ovat järjestäneet suunnistusmahdollisuuksia runsaasti. Tänä vuonna on metsään houkutellut enemmän sienestys tai marjastus – sen verran kuumaa on ollut koko ajan. Suurin este on kuitenkin ollut se, ettei tapahtumasta ole ollut omassa kalenterissa merkintää, joka kehottaisi lähtemään rastimaastoon. Yhdistyksemme frisbeegolfkiertue alueen radoilla oli monelle ulkoilua uuden lajin parissa, ja se jää varmasti toimintakalenteriimme. Laji soveltuu hyvin reserviläistoiminnaksi ja varsinkin nuoremmalle polvelle.

Uusi marsmars-sovellus antaa minulle palautetta viikoittain. Se kertoo, olenko liikkunut riittävästi ja rasittanut kehoani. Joillakin viikoilla viesti on jopa kysynyt, olenko pysynyt terveenä ja samalla lähettänyt tsemppiviestiä.

Parhaita hetkiä jollekin voi olla kartta kädessä samoilu, toiselle vaihteleva maasto juoksupoluilla tai pyöräillessä. Lajien kirjo ja mahdollisuudet lisääntyvät, ja kunnossa pysyminen on reserviläisellä omasta tahtotilasta kiinni. Samoillessa unohtuu stressi ja kunto kasvaa. Runoilija Aleksis Kiven sanoin: Metsän poika tahdon olla, Sankar’ jylhän kuusiston. Tapiolan vainiolla Karhun kanssa painii lyön, Ja maailma jääköön.

Liikunnallista loppukesää ja syksyä!

Hannu Pölönen, 1. varapuheenjohtaja Varsinais-Suomen reserviläispiiri

Hannu Pölönen

Varsinais-Suomen Reserviupseeripiirin 1.varapuheenjohtaja