Isoja ja isompia asioita

Reserviläispiirin puheenjohtaja tradenomi Minna Nenonen valittiin Reserviläisliiton toiminnanjohtajaksi viiden vuoden määräajaksi 1.8.2021 lukien. Lämpimät onnittelut Minnalle uuteen tehtävään sekä myötäisiä tuulia ja työntäyteisiä hetkiä tuleviin haasteisiin.

Näinä aikoina kuusi vuosikymmentä sitten ilmestyi piirien yhteisen tiedotuslehden ensimmäinen numero. Kahdeksan sivuisessa lehdessä oli juttuja muun muassa seuraavia asioita: maanpuolustustyön tarve, sotilasläänin komentajan tervehdys, toimituksen sana, ilmoituksia, kutsuja, yhteistoimintaa ja maamme puolueettomuutta. Ensimmäisen vuoden lehden viisi numeroa ilmestyi ilman ”nimeä”. Järjestetyn nimikilpailun tuloksena toisesta vuosikerrasta alkaen lehti sai nimen Parivartio.

Pari otetta ensimmäisestä lehdestä:

  • silloiset piirien puheenjohtajat Sipi Siljamäki ja Tyko Tarponen kirjoittivat etusivulla: ”Tiedotuslehtemme ensimmäisen numeron mukana on tervehdittävä kaikkia niitä, jotka uhraavat voimiaan ja aikaansa vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön. Sitä tarvitaan yhtä hyvin syrjäisimmässä kylässä kuin suurussa asutuskeskuksissa, sillä meistä riippumattomista syistä saatamme minä päivänä tahansa olla ajankohdassa, jolloin kaikki tekemättä jätetty voi kostautua moninkertaisesti mutta tehty työ kantaa siunauksellisen sadon.”
  • sivulla kaksi oli kehotus ja vaatimus kaikille: ” Reservin upseeri ja aliupseeri! Vaadit kerholtasi ja yhdistykseltäsi paljon ja siihen sinulla on kieltämättä oikeus! Mutta muistatko vaatia myös itseltäsi? Oletko valmis tukemaan ja auttamaan niitä veljiäsi, jotka olet valinnut yhteistä työtä johtamaan? Oletko muuten muistanut maksaa jäsenmaksusi, se on ajankohtainen asia. Se on myös sinun pieni velvollisuutesi! Täytä se viipymättä!”

Saman tapaisia asioita käsittelemme yhä edelleen.

Porin prikaatin johdossa tapahtuu kesän aikana paljon muutoksia. Prikaatin komentajaksi on määrätty 1.7. alkaen eversti Vesa Valtonen. Nykyinen komentaja prikaatikenraali Mika Kalliomaa on määrätty Maanpuolustuskorkeakoulun rehtoriksi. Esikuntapäälliköksi on määrätty 1.8. alkaen everstiluutnantti Matti Holma. Nykyinen esikuntapäällikkö everstiluutnantti Ari-Pekka Väänänen siirtyy Maavoimien esikuntaan suunnitteluosaston apulaisosastopäälliköksi. Satakunnan Jääkäripataljoonan uutena komentajana aloittaa 1.8. alkaen everstiluutnantti Risto Kohonen.

Kiitokset uusiin tehtäviin määrätyille, erityisen kiitoksen osoitan prikaatikenraali Mika Kalliomaalle hänen ansiokkaasta toiminnasta Parivartion tukirenkaan suojelijana. Uusille toimijoille toivotan menestystä ja onnea haasteellisiin tehtäviin.

Venäjän ja Ukrainan rajalla on taas voimakkaasti kalisteltu sanan säilää. Venäjä on keskittänyt Ukrainan vastaiselle rajalle suuren määrän joukkoja ja raskasta materiaalia. Virallisen selvityksen mukaan kyse on normaaleista sotilaallisista harjoituksista, jotka pidetään joka kesä. Nyt harjoittelu on käynnistynyt jo maaliskuussa. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen Helsingin yliopiston yliopistolehtori Arto Luukkanen kirjoittaa Turun Sanomissa (18.4.): ”Kyse on politiikasta, siitä mitä presidentti Vladimir Putin haluaa. Tarvitaanko poliittisista syistä ”pientä virkistävää sotaa” syksyn duuman vaaleja varten? Voiko Venäjä saavuttaa tavoitteensa poliittisilla keinoilla”. Toivoa sopii, ettei alueella päädytä ratkaisemaan asioita sotilaallisin keinoin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hienosti tarttunut asiaan. Hän on käynyt keskusteluja Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Toivotaan tähän asiaan rauhanomaista ratkaisua.

Erkki Lehmus
Päätoimittaja