Keksimällä keksitty lyijykielto

En olisi vuosi sitten tätä palstaa kirjoittaessani uskonut, että koronatilanne olisi nyt jopa huonompi kuin vuosi sitten. Huononemisesta voidaan varmaankin syyttää muuntautunutta virusta, joka leviää ja tarttuu alkuperäistä herkemmin. Syvemmät analysoinnit ja arviot valtion toimien riittävyydestä jätän tällä kertaa itse kullekin tehtäväksi. Toivotan vain kaikille voimaa ja sitkeyttä noudattaa annettuja ohjeita niin pitkään kuin ne katsotaan aiheellisiksi.

Reserviläisten harrastustoimintaan kaikki rajoitukset ovat olleet myrkkyä ja useimmille on jäänyt ainoaksi mahdollisuudeksi omatoiminen harjoittelu. Tämä onnistuu, jos omistaa lajissa tarvittavan kaluston, muuten vaihtoehtona on ollut tikanheitto ja ulkoilu. Kaikesta huolimatta piirissä on aktiivisesti suunniteltu harjoitustilaisuuksia ja kilpailuja, joita sitten on valitettavasti isolla kädellä peruutettu. Toisaalta tällä aktiivisella valmistelulla ja suunnittelulla olemme valmiita aloittamaan normaalit toiminnat hyvinkin nopeasti rajoitusten niin salliessa. Jo ennen kilpailukutsun julkaisua on monesti tehty merkittävä työmäärä kilpailun eteen ja viime hetken peruutus tekee isosta osasta työtä tavallaan merkityksetöntä ja voi tuntua järjestäjistä turhauttavalta. Haluankin nyt kiittää kaikkia viimeisen vuoden aikana tätä työtä tehneitä panoksesta, jonka olette olleet valmiita sijoittamaan toisten harrastustoiminnan eteen.

Muutama piirin ampumakilpailu on vielä siirretty myöhäisempään ajankohtaan keväälle, jos vaikka tilanne hellittäisi. Heinäkuun kolmas on vielä suunnitteilla (jos korona suo) Reserviläisammunnan (ex-PA) SM kilpailut, joiden valmistelut etenevät suunnitellusti. Toimitsijapuolella on vielä paikkoja tarjolla, allekirjoittaneelle voi ilmoittautua mukaan. Toimitsijana voit halutessasi osallistua myös itse kilpailuun.

Jottei ampujien elämä kävisi mitenkään helpommaksi, on EU:n kemikaalivirasto puuhaamassa lyijyn totaalikieltoa EU:n alueella. Lyijyhaulikielto metsästyksessä kosteikkoalueilla on jo käytännössä hyväksytty ja kiellon määrittely tulee johtamaan Suomen osalta täydelliseen lyijyhaulikieltoon metsästyksessä. Lyijyhaulit ovat olleet Suomessa kiellettyjä jo vuodesta 1996 vesilintujen metsästyksessä, mutta taas kiristetään koska voidaan. Totaalikielto kieltäisi myös kaikki lyijyluodit kaliiperista riippumatta. Puolustusvoimat, viranomaiskäyttö ja sisäradoilla tapahtuva ammunta olisi rajattu kiellon ulkopuolelle.

Perusteet kiellolle tuntuvat tekemällä tehdyiltä; luotien ja ongenpainojen valaminen voi altistaa lyijylle, maaperän saastuminen, vesilintujen myrkytyskuolemat ja koska korvaavia materiaaleja on jo olemassa. Itselle tulee lähinnä jälleen mieleen EU-päättäjien halu vähentää aseita ja harrastajien määrää Euroopassa. Syitä jokainen voi mielessään arvailla. Vesilintujen kuolemat olen valmis uskomaan tiettyyn määrään, mutta EU:lla ei ole mitään näyttöä väitetystä miljooonasta vesilinnusta. Toisten tutkimusten mukaan tuulimyllyt surmaavat saman verran lintuja, joka taas on vähemmän kuin sähkölinjoihin kuolleet linnut, joka taas on vain 1/20000 siitä mitä liikenne surmaa lintuja. Kaikki edellä mainitut perustuvat vain olettamuksiin. Suomalainen moreeni sisältää lyijyä keskimäärin 2,5g/tonni ja kaivovesissä on lyijyä koko maassa. Pitäisikö nuo kuljettaa kaikki Riihimäelle käsiteltäviksi EU-rahalla? Korvaavina aineina ehdotetaan terästä, vismuttia ja volframia. Mikä tahansa noista metalleista kuluttaa aseiden piiput nopeasti entisiksi ja lyijyä edelleen kevyempinä nostavat lähtönopeuksia (luotien kantomatkat voivat pidentyä). Vismutti on lisäksi lievästi radioaktiivinen metalli, kuinkahan monta luotia tarvitaan taustavalliin ennen kuin se valaisee itsensä? Kupari, vismutti ja volframi ovat myös metalleja, joita käytetään runsaasti ”vihreässä teknologiassa”, eli tuulimyllyissä, aurinkopaneeleissa ja sähköautoissa. Pahat ennustajat arvioivat osan vihreän teknologian metalleista loppuvan maailmasta 2030-luvulla, mitähän tuo vaikuttaisi hintoihin?

Uskoisin myös viranomaisten olevan kiinnostuneita näistä korvaavista metalleista ja niiden käytöstä luoteina. Ennen onteloammusten tuloa toisessa maailmansodassa, panssarintorjunta-aseiden ammukset olivat volframia. Myös umpiteräsluoti läpäisee hyvin metalleja. En ole päässyt itse toteamaan, mutta kuvittelisin panssarimersun peltien käyvän kovin ohuiksi teräs- ja volframiluoteja vastaan. Netistä löytyy myös hyvää videota, mitä messingistä sorvattu haulikon täyteinen tekee luotiliiveille. Pilaan nyt osalta yllätyksen, mutta se läpäisee kolmet päällekkäiset liivit. Lyijyn käytön aiheuttamista todellisista ongelmista ampumaharrastuksen osalta ei tahdo oikein löytyä etsimälläkään pitävää näyttöä, joten miksi kieltää?

Pekka Tuominen
Varsinais-Suomen Reserviläispiirin 1.varapuheenjohtaja