Reserviläisurheiluliitto ry:n valtakunnallinen talvijotos

Reserviläisurheiluliitto ry:n (RESUL) vuoden 2021 valtakunnallinen talvijotos, Pirkkajotos, järjestettiin viikonloppuna 20. – 21.3.2021. Pirkkajotos oli alun perin suunniteltu vuoden 2020 talvijotokseksi, mutta olosuhteiden takia tapahtuma peruttiin. Kaukana ei ollut sama kohtalo tänäkään vuonna, mutta reserviläinen kekseliäisyys muutti tapahtumien kulkua.

Poikkeusolojen takia jotos päätettiin pari viikkoa ennen H-hetkeä muuttaa Tampereen seudulta maanlaajuiseksi hajautetun toiminnan versioksi, siis etäjotokseksi. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Tampereen Korkeakoulujen Reserviupseerit ry, Pirkanmaan Reserviupseeripiiri ry ja Pirkanmaan Reserviläispiiri ry. Kiitos järjestäjille loistavasta kekseliäisyydestä ja reagointikyvystä.

Talvijotos on sotilastaitokilpailu, jossa partiot kilpailevat toisiaan vastaan erilaisilla tehtävärasteilla. Tehtävien aiheet vaihtelevat ja voivat sisältää mm. ammuntaa, suunnistusta, toiminnallisia sotilastehtäviä, ensiapua, fyysisiä tehtäviä ja erilaisia yhteistyötehtäviä. Järjestäjät joutuivat uusien haasteiden eteen muuttaessaan suunniteltuja tehtäviä pikavauhtia etäjotosteluun sopiviksi. Tehtävät julkaistiin jotoksen nettisivuilla etukäteen ilmoitettuina kellonaikoina, ja niiden ratkaisut piti palauttaa tehtävänannosta riippuen tekstinä, kuvina tai videona pilvipalveluun määräajan sisällä. Palautusaika oli pääsääntöisesti 15 minuuttia.

Uusien haasteiden edessä olivat myös kilpailupartiot, oma partiomme Kyrön Seudun Reserviupseerit mukaan lukien. Varsinais-Suomesta oli mukana lisäksi Turun Reserviupseerien ja Salon Seudun Reserviupseerien partiot. Kilpailusarjoja oli kaksi: Reserviläissarja ammuntoineen ja Retkisarja ilman ammuntoja. Automatka Tampereelle tai Lahteen ammuntoja varten ei houkutellut partiotamme, joten sarjaksi valikoitui Retkisarja. Samaan ratkaisuun olivat päätyneet myös muut Varsinais-Suomen partiot. Muut tehtävät olivat sarjoissa samoja.

Ammunnat ovat jotosten mieluisimpia rasteja. Niinpä partiomme jäsen Tuomo Kuopio järjesti meille omat rynnäkkökivääri- ja pistooliammunnat Pöytyän Kolkkisten ampumaradalla lauantaiaamuna ennen patikkaretken alkua. Jyvät erottuivat akanoista, kuten ammunnassa aina.

Oman partion reitti tuli suunnitella etukäteen kartalle ja lähettää järjestäjille. Vähimmäismatkaksi jalkapartiolle oli määrätty 30 km ja suksipartiolle 60 km. Matkan aikana kulku tallennettiin partion oman navigointilaitteen avulla ja palautettiin jotoksen päätteeksi järjestäjille todisteeksi. Varsinais-Suomen lumitilanteen vuoksi etenimme jalan. Reittimme kulki Pöytyän Haukkavuoresta Kurjenrahkan kansallispuistoon, missä yövyimme ja sunnuntaina palasimme eri reittiä Haukkavuoreen. Kaikkiaan reittimme pituudeksi tuli reilut 39 km.

Edellä kerrotusta voi päätellä, että tietotekniset taidot ja välineet korostuivat etäjotoksen tehtävien palautuksessa. Erityisesti nettiyhteyksien toimivuus reitillämme osoittautui isoksi haasteeksi. Esimerkiksi eräällä rastilla tehtävänä oli kuvata enintään 10 minuutin video epäilyttävän henkilön kohtaamisesta sotilasalueella ja palauttaa se 25 minuutin sisällä tehtävänannosta. Kun puhelin ilmoitti satojen megatavujen videon lähetysajaksi 18 minuuttia, riemu oli syvällä Hyttysennokan suossa. Ilmeisesti järjestäjät kuitenkin suhtautuivat ongelmiin ymmärtäväisesti, sillä kaikki vastauksemme hyväksyttiin. Tuloksena oli Retkisarjan toinen tila.

Jää nähtäväksi, oliko tämä viimeinen hajautettu eli etäjotos. Toteutus antoi paljon oppia vastaisen varalle niin järjestäjille kuin kilpailijoillekin. Oma partiomme suunnittelee varmasti seuraavan etäjotoksen reitin jonkin 5G-tukiaseman juurelle. Tai sitten ei.

Tulosluettelon tehtäväotsikot antavat vihiä tehtävien sisällöstä. Tässä on valotettu muutamia tehtäviä lisää, sillä joissakin otsikko jättää enemmän tilaa mielikuvitukselle. Tämä on erityisesti niille lukijoille, joita talvi- ja syysjotoksen kaltainen reserviläistoiminta kiinnostaa, mutta rohkeus ei ole riittänyt partion kokoamiseen. Harvoin tehtävät ovat täysin mahdottomia, mutta harrastuneisuudesta ja monipuolisesta partion kokoonpanosta on aina hyötyä.

Tehtävistä Räjähtävää liittyi sabotaasin uhkaan ja miinoitteisiin. Lentokoneet-rasti oli ilma-alusten tunnistus- ja kotimaan nimeämistehtävä silhuettikuvien perusteella. Morse-rastilla piti purkaa noin 3 minuutin morseviesti ääninauhalta ilman sähköisiä apuvälineitä. Tehtävä osoittautui erittäin haastavaksi partiollemme. Asemat-rastilla oli suunniteltava jääkärijoukkueen tst-asemat peitepiirroksena vihollisen rynnäkkövaunujen pysäyttämiseksi. Ilmavalvonta-rastilla oli tehtävänä kuunnella ilmavalvontaselosteäänitettä, merkitä kohteet Pirkanmaan ilmavalvontaruudukolle ja nimetä kohteet, jotka aiheuttaisivat hälytyksen omalle vastuualueelle. Paikannus-rastilla oli ilmoitettava etäisyys ja suunta partiosta kahdeksaan eri kohteeseen eri puolilla Suomea ilman sähköisiä apuvälineitä, esimerkkinä Turun tuomiokirkko ja Puijon hyppyrimäki. Järjestäjät laskivat partion paikan eri kohteista, ja pienimmän hajonnan omalle paikalleen saanut partio sai korkeimmat pisteet. Pioneeri-rastin tehtävänä oli telamiinan ja pohjamiinan sijoittaminen maastolaatikossa esitetylle uralle ja pohjamiinan ohjelmointi vaatimusten mukaan. Miina-rastilla piti nimetä telamiinan tyyppi, kaikki osat ja räjähdysaineet grammojen tarkkuudella. Kisan viimeinen rastitehtävä Peitetty oli lyhyen tilanneviestin koodaus annetun peitteistön avulla.

Kyrön Seudun Reserviupseerien partio Ville Keskitalo, Tuomo Kuopio, Vesa Nokka ja Jari Jasu.