Älä pelkää

Uutisia ja medioita seuratessa tuntuu, että maailma on muuttunut pelottavaksi paikaksi. Aivan kuin joku uhka leijuisi koko ajan nurkan takana. Median tapa herättää tunteita ja uhkakuvia muokkaa ajatuksiamme ja käsityksiämme maailmasta. Sosiaalinen media tuntuu ruokkivan ihmisten vastakkainasettelua. Ilmapiiri vaikuttaa kärjistyneeltä, jopa pelokkaalta, vaikka todellisuudessa me elämme vuosi vuodelta turvallisemmassa maailmassa. Korona on toki vakava pandemia ja elämme sen suhteen poikkeuksellista aikaa ja turvamääräyksiin on hyvä suhtautua vakavasti. Koronasta huolimatta saamme elää historiallisesti katsottuna turvallisinta ja rauhanomaisinta aikaa mitä koskaan aikaisemmin olemme saaneet elää.

Parantuneesta turvallisuustilanteesta huolimatta maailma saattaa tuntua pelottavalta paikalta. Muutokset maailmassa tuntuvat hallitsemattomilta. Sodat ja kriisit, myös ilmastonmuutos, vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään. Myös meihin. Miten minun ja läheisteni nopeasti muuttuvassa maailmassa oikein käy?

Pelko lisää vihaa ja katkeruutta. Pelko kutistaa ja jäätää sydäntä, pitää meitä hereillä. Pelko estää meitä elämästä ainutlaatuista ja merkityksellistä elämää. Elämää, jonka olemme lahjaksi saaneet. 

Jeesuksen syntymä muutti maailmaa. Jouluevankeliumissa kuulemme, kuinka enkelit kertoivat jouluyönä paimenille, että ”Älkää pelätkö! Teille on syntynyt Vapahtaja, Hän on Kristus.”

Jokainen joulu on muistutus Jumalan rakkaudesta ja turvasta. Kaiken kaaoksen keskellä Marian, Joosefin ja meidän kaikkien elämään syntyi pieni lapsi, jolla on suuri tehtävä.

Lapsen tehtävänä on kertoa koko maailmalle, minulle ja sinulle, että ei hätää. Jumala on tässä. Hän on vierelläsi. Ei ole mitään pelättävää.

Joulun kirkkain sanoma, Jumalan viesti meille ihmisille on, älä pelkää. Voit luottaa Jumalaan. Hän kantaa sinua. Hän tietää, että sinulla on toivoa. Sinä olet tärkeä. Jokainen ihminen on tärkeä.

On tuleva joulusi millainen tahansa, saat turvallisin mielin askeltaa kohti huomista ja tulevaisuutta. Me selviämme myös meitä koettelevasta pandemiasta. Haasteista huolimatta meillä on oikeus olla pelkäämättä ja saamme nauttia joulun ajasta ja sanomasta.

Hyvää ja rauhallista joulua!

Heikki Arikka, Malmin seurakunnan kirkkoherra