Valmiina parempaan vuoteen

Meille jokaiselle kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen korona pandemian vuoksi. Olemme kuitenkin selvinneet kansakuntana varsin hyvin. On tärkeää, että jokainen meistä jatkossakin jaksaa noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

Menneitten polvien työn tuloksena sodista nousseen Suomen menestystarina on ainutlaatuinen. Meillä on kestävyyttä kohdata vaikeuksia ja uskoa niiden voittamiseen. Meillä on tahtoa puolustaa arvojamme ja maatamme. Tästä kaikesta on edesmennyt Mannerheimin-ristin ritari Tuomas Gerdt todennut seuraavasti: ”Uskomme, että olimme oikealla asialla, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ”sotilaana sotilaiden joukossa”, kuten Tuomas Gerdt omaa osuuttaan kuvasi. Mannerheim-ristin ritarien aikakausi on päättynyt, mutta perintö jää. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön sanoin: ”Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme!”

Puolustusvoimien 280 000 sotilaan sodanajan vahvuudesta yli 95 % on reserviläisiä. Tehokas varusmiespalvelus ja riittävät reservin kertausharjoitukset ovat tärkeä osa Suomen puolustuskykyä.

Vuonna 2021 Puolustusvoimat varautuu käskemään yli 19 000 reserviläistä kertausharjoituksiin, ja sama tavoite säilyy myös tulevina vuosina. Tässä ei ole suurta kasvua viime vuosien tavoitteisiin, mutta tämän vuoden toteutuvia lukuja pienentävät koronaepidemian vaikutukset ja se, että reserviläisten harjoitustoiminta oli suuren osan vuodesta tauolla. Vapaaehtoisissa harjoituksissa Puolustusvoimat valmistautuu kouluttamaan noin 12 000 reserviläistä ensi vuonna. Tavoite oli sama myös tänä vuonna, mutta korona on vähentänyt vapaaehtoisiakin harjoituksia.

Puolustusvoimien komentaja kenraali Timo Kivinen on syksyn aikana maininnut, että kaikkien reserviläisten yhteydenpitomahdollisuuksia Puolustusvoimiin tulee parannettavan: – Sähköisiä palveluita kehitetään siten, että tulevaisuudessa reserviläiset voivat itse päivittää tiedot halukkuuksista, ammattitutkinnoista ja osaamisesta järjestelmään. Vastaavasti Puolustusvoimat voi samaa järjestelmää käyttäen tarjota tietoa koulutustilaisuuksista, tulevista harjoituksista sekä sodan ajan tehtävistä. Sähköisten palveluiden avulla henkilön osaaminen saadaan entistä paremmin hyödynnettyä poikkeusolojen tarpeisiin.

Lisäksi hän on painottanut paikallispuolustuksen tärkeää roolia: –”Puolustusvoimat on tunnistanut tarpeen uudistaa paikallispuolustusta lähivuosina. Paikallispuolustuksella lisätään kriisivalmiutta ja varautumista koko valtakunnan alueella. Uudistus tuo reserviläisille uusia osaamis- ja valmiusvaatimuksia, ja se laajentaa reserviläisten mahdollisuuksia osallistua sotilaallisen maanpuolustuksen eri tehtäviin.”

Olkaamme valmiita vastaamaan puolustusvoimien haasteeseen!

Parhaimmat onnittelut kaikille itsenäisyyspäivänä ylennetyille ja palkituille.

Vexi Salmen joululaulun sanoin toivotan kaikille rauhaisaa joulua;

”On jouluyö, sen syvä rauha leijuu sisimpään
Kuin oisin osa suurta kaikkeutta
Vain kynttilät ja kultanauhat loistaa hämärään
Vaan mieleni on täynnä kirkkautta
Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen
Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen”

Erkki Lehmus
päätoimittaja