Siniristilippujen liehuessa kiitämme kotimaastamme

– vahvaa tahtoa ja uskoa tulevaan tarvitaan edelleen

Poikkeusvuonna myös itsenäisyyttä juhlittiin poikkeuksellisesti, mikä varmasti kirkastaa isänmaamme arvoa vielä entisestään. Taistellessamme virusta vastaan korostuu turvallisuuden ja luottamuksen tärkeys. Isänmaasta ja toisistamme on pidettävä erityisen hyvää huolta. Olemme kuitenkin kansakuntana selvinneet varsin hyvin. On tärkeää, että jokainen meistä on jatkossakin mukana tässä taistelussa.

Itsenäisyyspäivänä, siniristilippujen liehuessa, muistamme kunnioituksella ja kiitollisuudella kaikkia sankarivainajia ja veteraaneja sekä heidän uhrauksiaan isänmaamme hyväksi. Sotavuosina ajat olivat vaikeat. Kun käsky kävi, niin mentävä oli. Sodan sankareilla oli kuitenkin kestävyyttä kohdata vaikeuksia ja vahva usko niiden voittamiseen. Heillä oli myös tahtoa puolustaa arvojamme ja maatamme. Tuota vahvaa tahtoa ja uskoa tulevaan me tänäkin päivänä tarvitsemme taistellessamme suurta tuntematonta vastaan.

Ritareista viimeinen on poissa

Sotahistorian eräs aikakausi päättyi, kun Mannerheim-ristin ritareista viimeinen Tuomas Gerdt kutsuttiin viimeiseen iltahuutoon. Viimeisen ritarin lähtemisen surusanomassa on paljon lopullista, mutta samalla myös ikuisesti kestävää. Vaikka ritarit ovat poissa, niin kiitollisuus ja kunnioitus heitä kohtaan säilyy. Me muistamme – ”vaikka poissa on veljet”. Eikä tämä muisto saa himmetä koskaan.

Askaisten ritaripuisto tuo esille Marsalkka Mannerheimin perinteen ja ritareiden kunnioituksen vaikuttavalla tavalla. Ritaripuisto on kunnianosoitus veteraanisukupolvelle siitä sankaruudesta ja rohkeudesta, mitä he isänmaatamme kohtaan osoittivat. Nöyrän kiitollisina sotiemme sankareita kohtaan voimme yhtyä jalkaväen kenraali, Mannerheim-ristin ritari, Aadolf Ehrnroothin sanoihin: ”Suomi on hyvä maa. Tämä on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen asia, jonka paras puolustaja on Suomen Kansa.”

Hiljentyminen ritarikivien äärellä

Perinteitä kunnioittaen Louhisaaren reserviläiset järjestivät poikkeusolot huomioiden pienimuotisen seppeleenlasku- ja hartaustilaisuuden Ritaripuistossa. Tilaisuus toi paikalle kymmenittäin maanpuolustushenkisiä ihmisiä, jotka halusivat kunnioittaa ritareiden muistoa hiljentymällä ritarikiven äärellä. Seppeleen kunniakivelle laskivat Maskun kunnan edustajat. Hartaushetken piti rovasti Terhomatti Hämeenkorpi. Tilaisuudessa pidettäväksi ja myöhemmin striimattuna näytettäväksi suunniteltu puolustusvoimien operaatiopäällikkö kenraalimajuri Pasi Välimäen juhlapuhe on luettavissa Askaisten ritaripuiston ja Louhisaaren reserviläisten Facebook-sivuilla.

Teksti: Tuula Rahkonen
Kuvat: Tuula Rahkonen