Päätoimittajan palsta

Piirien tämän vuoden toiminta käynnistettiin uudelleen elokuun alusta. Muutaman kuukauden tauon jälkeen toimeliaisuus sai uuden avauksen ja nyt kaikilla on mahdollisuus tuoda oma panoksensa tärkeään työhön sekä sitä kautta löytää vapaaehtoisen maanpuolustustyön saralla oma mielekäs tekeminen. Erityisen toivottavaa on saada myös uusia toimijoita mukaan. Lähde siis rohkeasti mukaan. Tiedustele kaveriltasi tai omalta yhdistykseltäsi, miten voisit olla mukana tekemässä tätä tärkeää työtä. Tulet tätä kauttavarmasti saamaan hienoja kokemuksia sekä uusia ystäviä. Toivotan kaikille ja erityisesti uusille toimijoille mukavia hetkiä reserviläistoiminnan parissa sekä yhdistyksille aktiivista, uudistuvaa ja toiminnallista syksyä.

Kevät ja alkukesä meni koronapandemian mustassa varjossa. Koronan myötä myös piirien ja yhdistysten toiminnassa useat asiat menivät uusiksi. Kun hallituksen yleisiä linjauksia vahvistettiin aluehallintoviraston ohjeistuksella, niin samanaikaisesti jäsenistölle välitettiin tietoa ja nettisivuja pyrittiin päivittämään reaaliajassa. Vaikka piirien toimiston ovet sulkeutuivat toiminnanjohtajan siirtyessä etätyöskentelyyn, niin työt eivät hävinneet tai loppuneet.

Poikkeustilanteen synnyttämiin haasteisiin tartuttiin ja harppauksia otettiin etenkin sähköisten palvelujen toteuttamisessa. Kun etäkokouksista tuli poikkeustilanteissa normi, oli otettava yksi askel lisää sähköisen viestinnän kentässä. Luulen, että onnistuimme tässä melko hyvin. Kokouskäytännöissä kannattaa varmaankin jatkossakin suosia etäkokouksia, näin säästymme turhalta matkustamiselta ja sitä kautta turvallisuutemme lisääntyy, kun ei tarvitse ajella pimeillä teillä, vaan kokoukseen vaikka voi osallistua kotoa.

Nyt meidän kaikkien tulee muistaa ne hyvät käytänteet, jotka kevään aikana hygieniasta ja turvaväleistä opimme sekä myös toimia opitun mukaisesti. Näin jokainen omalta osaltamme olemme katkaisemassa koronapandemian tulossa olevaa syksyn aaltoa. Korona ei reserviläistoimintaa eikä vapaaehtoista maanpuolustusta kaada – eihän! Pyritään siis pitämään itsemme ja läheisemme kaikin mahdollisin keinoin terveinä.

Muistathan kiittää niitä, jotka kiitoksen ansaitsevat.  Nyt on ajankohtaista miettiä, miten voisimme muistaa vapaaehtoistyössä niitä, jotka ovat antaneet toimintaan hienon työpanoksensa ja uhranneet aikaansa tärkeiden asioiden tekemisessä. On myös muistettava niitä hiljaisia ahertajia, jotka eivät pyri eturiviin tuodakseen itseään esille. Reserviupseeriliiton liittohallituksen jäsen Tatu Häkkinen kirjoittaa Reserviupseeriliito internetsivulla blogissaan ” Muistakaa vapaaehtoisia, aktiivisia, taakan kantajia” muun muassa näin:

”Vapaaehtoisia tulee ja pitää muistaa. Hyvin useasti muistaminen, asiassa kuin asiassa, on se ainoa ja oikea tapa palkita vapaaehtoisista ponnisteluista yhteisen hyvän eteen. Toisaalta, pitää muistaa, että vapaaehtoistyötä ei suomalainen normaalisti tee palkitseminen mielessä. Sekin on tässä esille selvästi tuotava.”

Häkkisen käymissä keskusteluissa aktiivien kanssa toistui useasti väsymys ja vapaaehtoisten kyllästyminen. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen harrastaminen voi olla joskus todella addiktoivaa. Tekemistä riittää kutienkin juuri sen verran, kun pystyy tekemään. Häkkisen mukaan keskusteluista kävi myös hyvin selväksi se, että vastuuta ottaessa sitä voi sen jälkeen pahimmissa tapauksissa tulla niin sanotusti sylin täydeltä ovesta sisään. Kannattaa lukea blogi kokonaisuudessaan. Sitä kautta voimme oppia uuden tavan lähestyä tärkeää asiaa.

Tauon jälkeen olemme saaneet myös maasto- ja ampumaurheilun käyntiin. Viime viikolla ratkaistiin ampumasuunnistuksen ja tällä viikolla on vuorossa pistooliampumajuoksun piirien mestaruudet. Lisäksi viime viikonloppuna ratkottiin Reserviläisliiton reservin ampumamestaruudet. Hienoja tapahtumia kaikki. Kannattaa selata syksyn kalenteri, sieltä jokaiselle varmasti löytyy tapahtuma, johon kannattaa ottaa osaa. Yksi huoli on tullut nyt esiin piirien kilpailujen järjestäjien taholta. Kilpailuihin ei ilmoittauduta määräaikaan (sääntöjen mukaan viisi vuorokautta ennen kilpailua) mennessä. Myöhässä ilmoittautumien hankaloittaa melkoisesti järjestäjien työtä, sillä kartat, ampumapaikkojen määrä, palkinnot ja niin edelleen joudutaan miettimään nopealla aikataululla uusiksi. Toivottavaa olisi, että yhdistykset olisivat tässä kohtaa huolellisempia ja näin tukisivat järjestäjien mahdollisuutta onnistua hyvin kilpailun järjestelyissä.

Miellyttävää loppukesän ja alkavan syksyn aikaa!

Erkki Lehmus
Päätoimittaja