Elämme poikkeuksellisia aikoja…

Elämme poikkeuksellisia aikoja – yhdessä selviämme tästäkin

Reserviläistoiminnan alkuvuosi ja viimeiset kuukaudet ovat olleet hyvin poikkeuksellista aikaa, jollaista emme ennen ole kokeneet. Olemme kuitenkin kyenneet sopeutumaan poikkeusoloihin ja jatkamaan jokapäiväistä elämäämme. Korona-pandemia on laittanut suunnitelmamme uusiksi ja lähes kaikki suunnitellut tapahtumat, kilpailut ja kokoukset ovat jääneet pitämättä. Toisaalta kevät on antanut meille myös aikaa uuden suunnitteluun sekä voimien ja henkisen kestokyvyn palautumiseen.

Olemme tahoillamme kouluttautuneet varautumaan ja sitä kautta pärjäämään poikkeavissa olosuhteissa. Meidän on pitänyt kyetä toimimaan tilanteissa, vaikka uhkakuvat ei aina ole olleet näkyviä.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen kiitti Puolustusvoimain lippujuhlan päivän tervehdyksessään reserviläisiä tuloksekkaasta työstä ja palveluksesta Suomen puolustuskyvyn hyväksi. Lisäksi hän on todennut Maanpuolustuslehden (Maanpuolustuskurssiyhdistyksen julkaisu 132/Kesäkuu 2020) julkaisussa, että Koulutus 2020 -hankkeen yksi keskeinen teema on reserviläisten koulutuksen kehittäminen. Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta muuttumisen myötä sotilaallisen koulutuksen antaminen siirtyi kokonaan Puolustusvoimien tehtäväksi, ja siten se antaa enemmän mahdollisuuksia integroida reservin vapaaehtoispotentiaali palvelemaan Puolustusvoimien tehtäviä. Puolustusvoimissa valmistellaan parhaillaan paikallispuolustuskonseptin päivitystä. On hienoa huomata, että Puolustusvoimain komentaja arvostaa reserviläisten panosta niin sodan ajan joukoissa kuin vapaaehtoisessa toiminnassa. Olkaamme kenraalin arvostuksen arvoisia!

Koronan jyllätessä olemme alkaneet etsiä lohtua iloa uudelleen pienistä asioista. Huumori ja hyväntuulisuus ovat nyt arjen korkeinta pääomaa. Korona-aikana on myös huomattu, miten tärkeä rooli viestinnällä on tämän päivän yhteiskunnassa. On tärkeää saada oikeaa ja luotettavaa tietoa, ja sitä kautta erilaisia näkemyksiä oman ajattelun sparraamiseksi. Viestinnällä on myös tärkeä rooli viranomaisluottamuksen ylläpitämisessä.

Yhteiskuntamme on vähitellen avautumassa ja palaamassa uuteen normaaliin. Valtioneuvosto purkaa rajoituksia vähitellen. Moni piiriemme ja yhdistystemme jäsenistä kuuluu riskiryhmään, ja siksi onkin suositeltavaa vielä jatkaa vapaaehtoista eristäytymistä. Velvollisuutemme on auttaa toinen toisiamme mahdollisuuksiemme mukaan ja puhaltaa yhteen hiileen, sillä kaveria ei jätetä yksin.

Piirin toiminta on ollut tauolla, mutta elokuussa on tarkoitus palata asteittain normaaliin toimintaan. Piirien hallitukset ovat päättäneet käynnistää toiminnan jälleen 1.8. alkaen ja siten elokuun alusta meitä odottaa runsaat tehtävät ja toimet nyt kun olemme ehtineet hengähtää sekä keränneet voimia ja tarmokkuutta loppu vuotta varten. Toivottavasti kaikki uudetkin toimijat jaksavat olla aktiivisesti mukana tärkeässä toiminnassamme. Yhdessä saamme aikaiseksi paljon hyvää.

Yhdistyksiä kannustetaan aktivoitumaan ulkona tapahtuvaan toimintaan, mutta edelleen välttämään läheisiä kontakteja, mikäli niihin ei ole pakottavaa tarvetta. Käynnistettävä toiminta tulee tehdä turvallisesti lähikontakteja välttäen sekä viranomaisten ohjeita ja määräyksiä noudattaen.

Aluetoimiston pitkäaikainen päällikkö Joni Lindeman on luovuttanut tehtävän seuraajalleen ja siirtynyt uuteen tehtävään Afganistaniin. Lindemanin aikana reserviläisten ja aluetoimiston yhteistyö on ollut erityisen sujuvaa ja hän on osoittanut esimerkillistä toimintaa reserviläisten taitojen parantamisessa ja hyödyntämisessä. Haluan kiittää Jonia viime vuosien yhteistyöstä ja toivottaa hänelle menestystä uusiin tehtäviin. Uutena aluetoimiston päällikkönä aloitti 1.6. everstiluutnantti Petteri Iitti. Toivon hänelle menestystä tehtävässään ja toivon, että näemme hänet usein myös piirien tapahtumissa.

Onnittelut ansaitsevat ylennetyt ja palkitut. Näiden ansioiden eteen henkilöt ovat antaneet merkittävän panoksen yhteisen isänmaamme ja kokonaisturvallisuutemme parhaaksi.

 Lopuksi täytyy todeta, että tänä keväänä moni muukin asia on ollut poikkeuksellista, nimittäin se, että Suvivirsi on saanut seitsemännen säkeistön. Vantaankosken seurakunta, piispa Teemu Laajasalon johdolla, haki sanoituskilpailun kautta uutta säkeistöä Suvivirteen. Kilpailun voitti Kirkkonummelaisen Tuuli Charalambousen kirjoittama säkeistö. Charalambous kertoo innostuneensa tästä haasteesta, ja hänen mielestään oli kiva pohtia, miltä voisi kuulostaa Suvivirren lisäsäkeistö nykypäivänä. Sanoituksen taustaideana oli se, että synkimpinäkin aikoina ihmiset saavat apua toivosta ja toiveikkuudesta ja monesti myös huumorista. Suvivirren seitsemäs säkeistö luo toivoa tulevaan. Sanoituksessa viitataan niin ilmastonmuutokseen kuin koronapandemian aiheuttamaan eristäytymiseenkin.

Tuuli Charalambousen sanoin toivotan kaikille aurinkoista kesää sekä uskoa tulevaan – yhdessä selviämme, kun voimana on toivo.

”Vaik alkais kesät, talvet
toisiaan muistuttaa,
tai valon aikaa päästäis
yhdes ei juhlimaan.
Sä anna meidän, Luoja,
oppia luottamaan,
ett kirkkauttas pysty,
ei varjot voittamaan.”

Erkki Lehmus
päätoimittaja