Puolitoista vuotta on ehtinyt kulua siitä, kun aloitin asepalvelukseni. Olin jo pidemmän aikaa suunnitellut, että haluan suorittaa armeijan heti lukion jälkeen niin sanotusti pois alta, jotta pääsen mahdollisimman pian jatkamaan opintojani yliopiston puolella.

Juuri kotiutunut aliluutnantti ja Hannaleena Nurmi, kuva Marko Lassander

Kutsuntojen sekä yhden ajan- ja paikanmuutoshakemuksen jälkeen pääsinkin onneksi aloittamaan Upinniemessä 2/18-saapumiserässä. Merivoimiin halusin sen hienon sijainnin, entuudestaan tuttujen kavereiden, sekä isäni takia, joka suoritti oman palveluksensa Keihässalmi-nimisellä laivalla. Ensimmäistä kertaa porteista sisään astuessani en vielä tiennyt paljonkaan, mitä haluan saavuttaa varusmiespalveluksen aikana. Toive reserviupseerikoulun suorittamisesta heräsi kuitenkin melko pian armeijan aloitettuani, ja tämä suunnitelma onneksi toteutuikin. Pitkältä tuntuvan armeijavuoden aikana ehti kokea paljon.

Ennen kaikkea mukavaa oli tutustua moniin uusiin ihmisiin, joista osasta muodostui oikein hyviäkin ystäviä, joiden kanssa pidän vielä armeija-ajan jälkeenkin yhteyttä. Yhteiset kokemukset vahvistivat ystävyyttä, ja samanhenkiset tupakaverit tekivät armeijavuodesta ehdottomasti hauskempaa ja auttoivat jaksamaan. Mielestäni oli tärkeää ja hyödyllistä juuri jaksamisen kannalta, että asioihin osasi suhtautua sopivan rennolla asenteella kuitenkin niin, että tarvittavat tehtävät hoidettiin hyvin. Intissä oppi myös paljon uutta, joista tärkeimpänä on jäänyt mieleen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa toimiminen ja johtaminen, jota pääsi harjoittamaan monipuolisissa ja poikkeavissa olosuhteissa. Reserviupseerikoulu Haminassa oli varmasti vuoden rankinta aikaa. Siellä opin itsestäni sen, että vaikka kroppa tuntuisi pettävän, se tulee kyllä perässä, kunhan mieli vain jaksaa painaa eteenpäin.

Armeija on antanut paljon, mutta on myös ottanutkin. Erityisesti armeija on vienyt lukemisaikaa, eli osaltaan viivyttänyt opiskelemaan pääsyä. Uskon, että myöhemmin osaa arvostaa armeijasta saatua kokemusta vielä paremmin, sillä silloin tuo armeijavuosi tuntuu varmasti vielä lyhyemmältä ajalta. Lisäksi armeijassa ja erityisesti johtamiskoulutuksessa vahvistuneista taidoista, kuten vastuun kantamisesta, on varmasti hyötyä aikanaan opiskeluissa ja työelämässä. Jälkeenpäin ajateltuna armeijasta on jäänyt paljon hauskoja muistoja, joita on ilo muistella vielä pitkään.

Aliluutnatti (res) Matias Lassander