Vuosi 2019 alkaa olla lopuillaan. Voidaan todeta, että kulunut vuosi on toteutunut erittäin hyvin. Vuoden merkittävin tapahtuma oli maanpuolustusjärjestöjen liittokokoustapahtuma Turussa marraskuun keskimmäisenä viikonloppuna. Yhdessä tehden onnistuimme erittäin hyvin. Olemme saaneet vain kiitosta onnistuneesta tapahtumasta. Kiitokset kaikille tapahtuman onnistumisen eteen tehdystä työstä.

Muita tapahtumia ovat olleet Nuku Rauhassa tapahtuma toukokuussa ja Turun Messut elokuussa. Kaikki järjestelyissä tai muutoin mukana olleet ansaitsevat suuret kiitokset. Nyt olemme kaikki ansainneet pienen hetken hengähtää, jotta ensi vuonna jaksamme tarttua toimeen ja viedä maanpuolustusaatetta uudella voimalla ja tarmolla eteenpäin.

Emme voi unohtaa Reserviläispiirin 60 vuotista toimintaa. Vuosijuhla järjestettiin syyskuussa Heikkilän sotilaskodissa. Isänmaallisuutta ja maanpuolustusaatetta tihkunut juhla onnistui hyvin. Juhlan yksi kohokohta oli piirin historia teoksen julkistaminen. Teoksen aikaansaamisessa kirjoittaja Markku Mäkinen ja historiatyöryhmän johtaja Osmo Suominen ansaitsevat suuret kiitokset!

Piirien syyskokouksissa marraskuun alussa valittiin henkilöt johtamaan piirejä vuodelle 2020. Reserviupseeripiirin puheenjohtajan jatkaa Johannes Kossila. Reserviläispiirin puheenjohtajaksi valittiin Minna Nenonen. Hän on ensimmäinen nainen piirin puheenjohtajan kautta aikojen. Onnea, työntäyteistä ja tuloksellista vuotta molemmille. Reserviläispiiriä kuusi vuotta johtanut Simo Saarikallio jatkaa ensi vuonna piirin ”yhtenä” jäsenenä. Yhteistoiminta hänen kaudellaan on ollut avointa ja luottamuksellista. Suuret kiitokset Simolle.

Muutama viikko sitten 30.11. tuli kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan alkamisesta. 105 kunnianpäivää yhdisti vapaussodan arvet ja yhtenäinen kansakunta toimillaan niin rintamalla kuin kotirintamallakin varmisti nuoren kansakunnan itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeutensa. Puolustusvoiman komentaja totesi päivän juhlapuheessaan: ”Sotien tärkein opetus on rauha. Rauha on niin arvokas asia, että sitä pitää vaalia kaikin keinoin.

Rauhan ylläpitäminen edellyttää myös uskottavaa puolustuskykyä. Uskottavan puolustuskyvyn tavoitteena on ennaltaehkäistä sotilaallisen voiman käyttö kansakuntaa vastaan.

Suomi oli yksi niistä harvoista Euroopan maista, joka ei kylmän sodan päätyttyä luopunut kokonaismaanpuolustuksen periaatteista, aluepuolustuksesta eikä sen edellyttämästä asevelvollisuudesta. Euroopan turvallisuustilanteen muututtua huonommaksi voidaan todeta, että toimimme järkevästi.”

Ensi vuonna Parivartion on edelleen tarkoitus olla varsinaissuomalaisten reserviläisten lehti. Toivon, että te reserviläiset ja läheisenne jaksatte edelleen olla mukana lehden sisällön tuottajina ja ilmoitushankinnassa. Mitä enemmän saamme osallistujia lehden tekemiseen, sen monipuolisempi ja paikallisempi lehden sisältö on. Vuoden 2020 piirilehti ansaitsee teidän kaikkien panoksen. Parivartio tulee jatkossakin ilmestymään ”paperille painettuna”.  Lehti on näkynyt kaksi vuotta myös internetissä näköispainoksena, jossa se on edelleen kaikkien kansalaisten luettavana.

Haluan kiittää kaikkia Parivartion toimintaan ja tekemiseen osallistuneita, erityisesti tukirenkaan jäseniä, piirien hallituksia sekä Kaisa Salmeliniä, Teemu Peltolaa ja Tuula Rahkosta.

Onnittelen kaikkia Itsenäisyyspäivänä palkittuja ja ylennettyjä. Toivon, että kaikki te huomionosoituksen saaneet, saatte yhä suuremman tarmon hoitaa yhteisen Isänmaamme asioita tahoillanne.

Turvattomuuden tunne yhteiskunnassamme ja kiristynyt tilanne lähiympäristössämme on lisääntynyt. Terrori-iskut ympäri Eurooppaa ja kansainvälinen poliittisesti jännittynyt tilanne ovat voimistaneet turvattomuutta. Kansainvälinen kehitys ei näytä edelleenkään etenevän myönteiseen suuntaan lähialueillamme, eikä myöskään muualla maailmassa. Myös Euroopan Unioni on kriisissä, Englanti eroaa Euroopan Unionista ja monet muut tahot puhuvat tarpeistaan poistua yhteisöstä.

Suomalainen yhteiskunta tulee saattaa kuntoon. Suomi on historiansa aikana kyennyt tekemään vaikeita päätöksiä. Nyt niitä tarvitaan laajalla rintamalla. Ratkaisut eivät ole ainoastaan meidän käsissämme. Rikkinäisestä Suomesta ei ole iloa eikä turvaa kenellekään. Kaikkien panosta tarvitaan! Muistakaamme jatkaa ja jaksaa tulevinakin vuosina yhdessä hoitaa Suomea, kuten olemme pystyneet tekemään Itsenäisen maamme 102 vuotena.

Sakari Topeliuksen (säv: Jean Sibelius) joululaulun sanoin toivotan kaikille rauhaisaa joulua;

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan,
mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.
Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

Rahallista Joulun aikaa ja Onnekasta Uutta Vuotta 2020!

Erkki