Perinnetyön tärkeydestä

Reserviläistoiminnan ytimessä on perinnetyö. Perinnetyön haluan nähdä laajasti. Sen pitää käsittää perehtymisen väistyvien sukupolvien uhrauksiin, hiljentymisen sen tosiasian edessä, että meitä suomalaisia on varjeltu aikojen saatossa sekä perinteiset muistojuhlat ja kunniakäynnit haudoilla. Maanpuolustusjärjestöjä yhdistäviä tapahtumia on lukuisia vuoden aikana. Reserviläisten käynnit sankarihaudoilla ja maastopukujen näkyminen maanpuolustusväen kirkkopyhissä muistuttaa kaikkia menneiden sotilaspolvien uhrauksista.

Kun saavumme sankarihaudalle, kivet ja muistomerkit kertovat meille itsenäisyytemme vaiheista: uhrauksista, sitoutumisesta, taisteluista, menetyksestä. Järjestöjen lippuvartioiden edellä kulkeva Suomen lippu kertoo kuitenkin voitoista. Vaikka haudalta puuttuisi juhlapuheet ja musiikki, kivet ristineen puhuvat omalla tavalla historiamme vaiheista. Me reserviläiset saamme tuntea, kuinka sankarit kulkevat hiljaa keskuudessamme, suvuissa ja sydämissä. Itsenäisen Suomen vuoksi tehty työ ei ole ollut turhaa, sen vuodet ovat osoittaneet.

Menneisyyteen voi matkata monin tavoin. Perinteiset esitelmät paikkakunnalla on helposti saavutettavissa. Lukemalla voi oppia uutta sota-ajoista ja rauhan rakentamisesta. Taistelupaikoilla vierailu oppaan kanssa vaatii jo pitemmän ajan raivaamista kalenterista. Sotiemme veteraanien haastattelut hiljentävät meidät kuulemaan kokemuksia. Menneeseen palaamalla rakennamme tätä päivää.

Sana perinnetyö sisältää meille jo kehotuksen toimia. Ota selvää, vaikka seuraavasta esitelmätilaisuudesta, ja lähde paikalle. Merkitse kalenteriisi Liittokokouksen messu 17.11. Turun tuomiokirkossa ja osallistu siihen. Voit myös varata yhdistyksellesi retken Saloon, Itsenäisyyden museoon. Sieltä löytyy mielenkiintoista tietoa, vaikka salolaisten radioiden käytöstä Talvisodassa, taikka kotirintaman sotatarviketeollisuudesta. Varmista aukioloajat tai sovi vierailu ottamalla yhteyttä matti.rajasaari@gmail.com

Kesäaikana retkellä voi tutustua jo perinteiseen Salon iltatoriin, taikka ottaa toiseksi kohteeksi Lehmirannan lomakeskuksesta vuodesta 2013 löytyvän ase- ja militariakokoelman. Asiantuntijaksi kannattaa pyytää näyttelyn rakentaja Jukka Nurmi.

Hannu Pölönen, Varsinais-Suomen reserviupseeripiiri, 1.varapuheenjohtaja