Kevät keikkuen tulevi

Kuten tulevat myös uusi ampuma-aselaki, vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain muutokset ja piirien eri ampumakilpailut.

Eduskunta ehti viime töikseen ennen vaalitauolle lähtöä hyväksyä uuden ampuma-aselain ja muutokset vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annettuun lakiin. Nyt voi enää odotella lakien voimaantuloa ja niiden todellisia vaikutuksia ampumaurheiluun ja vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.

Jännityksellä ja osin huolestuneena odotan piirien kevään ampumakilpailuita ja kilpailujen tulevaisuutta. Kevään kilpailuista jää ruutiasekisat väliin Kupittaan ratalaiteongelmien vuoksi. Ratalaitteisiin on ratkaisu tulossa, joten tilanne normalisoituu ensi keväänä. Palvelusammunnoille (tai siis virallisesti reserviläisammunnoille) löytyi järjestäjä viime metreillä ja ampumamestaruus, kenttäammunta ja RA7 ovat olleet hyvissä ajoin järjestyksessä.  Pöytyän seudun reserviläiset järjestivät juuri hienon talvi-SRA kilpailun, jossa oli mukana 92 kilpailijaa, enempää ei radalle olisikaan mahtunut.

Mikäkö huolestuttaa? Nyt mennään jo toista kevättä siten, että piirin toinen virallinen SRA kilpailu jää pitämättä. Tämä ei voi jatkua näin. Onhan SRA kilpailuissa toki järjestämistä, mutta ei nuo muutkaan kisat tyhjästä synny. Harrastajien joukko kasvaa tasaisesti, mutta kilpailut ja harjoitukset järjestää sama pieni porukka. Kun tuo pieni porukka vielä pienenee, ei ole enää harjoituksia eikä kilpailuja eikä siten myöskään lajia harrastettavaksi. Rata- ja kilpailumaksut on pyritty pitämään kohtuullisina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa. Kohtuullisiin maksuihin on vaikuttanut myös toimijoiden vapaaehtoisuus. Osallistukaa harjoitusten ja kilpailujen järjestelyihin, teette sitä oman harrastuksenne eteen.

Ensi vuoden kilpailukalenterin rakentaminen alkaa loppusyksystä ja ampumakilpailujen osalta tullaan täyttämään viisivuotissuunnitelmakin. Ei tule enää yhdellekään yhdistykselle yllätyksenä kilpailun järjestämisvuoro. Jos yhdistyksellä ei ole kokemusta kilpailun järjestämisestä, neuvoja ja opastusta on pyydettäessä tarjolla. Mikäli jatkossakin jää kilpailuja pitämättä, on vaihtoehtoina joko karsia kalenteria tai järjestää kilpailut palkatulla henkilökunnalla. Omasta mielestäni nuo molemmat vaihtoehdot ovat erittäin huonoja.

Mennä viikolla alkoi piirien pilottihankkeena ampumakoulutuskokonaisuus, jossa oli heti mukana mukavasti väkeä. Vielä ilahduttavampaa oli huomata, ettei kukaan heittänyt pyyhettä kehään tiukan lakiosuuden jälkeen. Tästä eteenpäin jatketaankin eri ampumaradoilla ampumalajeihin, niiden sääntöihin ja käytettäviin välineisiin tutustuen.

Kaikesta rutinasta huolimatta päivät pitenevät, auringon valo ja lämpö lisääntyvät ja ammunta on edelleen hyvä harrastus. Nautitan tuosta kaikesta. Ja hei, uusia harrastajia mahtuu edelleen mukaan. Isoja vaatimuksia ei ole ja kalustoa löytyy tarvittaessa lainaan. Kotoa ei kukaan tule hakemaan ja jokainen on ollut jossain kohtaa aloittelija.

Pekka Tuominen

Varsinais-Suomen reserviläispiirin 2.varapuheenjohtaja

Tarkkoja laukauksia ja hyvää kevättä ja alkavaa kesää kaikille.