Jotta me kaikki voimme nukkua rauhassa

Kesä alkaa kääntymään syksyksi. Yhdistyksissä on taas aika käynnistää toiminta. Vanhat ja toimivat harrasteet, kilpailut, esitelmätilaisuudet ja muut tapahtumat on helppoa saada käynnistettyä. Vanhojen hyvien asioiden lisäksi kannattaa uhrata ajatuksia myös uusien toimintatapojen löytämiseksi ja kehittämiseksi. Kannattaa myös miettiä, miten voitaisiin parantaa yhdistysten välistä yhteistoimintaa ja yhdessä tekemistä sekä lähipiirin ei niin aktiivisten jäsenten mukaan saamista. Kannattaa rohkeasti antaa kaikille ajatuksille ja ihmisille tilaa olla mukana tekemässä asioita yhdessä. Jos saamme yhdenkin uuden asian ja ihmisen liikkeelle, olemme onnistuneet. Kannattaa yrittää!

Piiriemme tasolla kesän tärkein tapahtuma oli 24. – 25.8. järjestetty Nuku Rauhassa -kokonaisturvallisuustapahtuma, joka kokosi yhteen Varsinais-Suomen turvallisuusalan toimijat esittelemään toimintaansa. Reserviläistoiminta oli myös vahvasti esillä tapahtumassa. Piirien puheenjohtajien johdolla kaikki mukana olleet saivat hienon tuloksen aikaiseksi ihmisten tietoisuuden lisäämisessä piirien tehtävistä kokonaisturvallisuuden osana. Eko ase ammunta järjestettiin yhdessä Lounais-Suomen Maanpuolustuspiirin kanssa. Muualla lehdessä on juttu ja kuvia tapahtumasta.

Turvallisuusympäristömme on muuttunut ja siksi meidän tuleekin vastata tämän päivän turvallisuushaasteisiin entistä tehokkaammin, koska yhteiskuntamme turvallisuutta haastavat useat uhat samanaikaisesti. Poikkeavat tilanteet etenevät pahimmillaan erittäin nopeasti ja ennakkoon arvaamattomasti. Tämän vuoksi yhteiskunnan turvallisuutta ei voida ulkoistaa pelkästään turvallisuusviranomaisilla, vaan kaikkia toimijoita ja kansalaisia tarvitaan mukaan yhteisen turvallisuutemme takaamiseen.

Yksilön turvallisuustaitojen kautta rakentuu turvallisempi yhteiskunta. Kansalaisen turvallisuuden tunne vahvistuu, kun tiedot ja taidot ovat ajan tasalla. Turvallisuustaidoille on käyttöä niin omassa arjessa kuin yhteiskunnan tukena. Koskaan emme voi tietää etukäteen, mikä tilanne meidät yllättää. Varautuminen on siis erityisen tärkeää. Arjen häiriötilanteiden lisäksi erilaiset toimintaympäristön uhat kuten, myrskyt, metsäpalot ja väkivaltaiset teot haastavat meitä ylläpitämään turvallisuustaitojamme.

Viime viikon lopulla järjestettiin myös perinteinen ystävyysottelu Kaitseliiton Pärnumaan Malevin ja Eesti Reservohvitseride Kogun (EROK) kanssa. Tällä kertaa järjestäjinä toimivat pärnulaiset. Järjestelyt onnistuivat mainiosti ja olosuhteet olivat kesäiset. Ottelussa Reserviupseeripiirin joukkue vei voiton ja Reserviläispiirin joukkue joutui tyytymään häviäjän osaan. Reserviläispiirin joukkueessa ampunut Niklas Vainio oli varsinaissuomalaisten paras ampuja kisassa. Toisaalla lehdessä on juttu viikonlopun tunnelmista kuvineen ja tuloksineen.

Toimeliasta ja uudistuvaa tekemistä – yhteistuumin!

Erkki Lehmus
Päätoimittaja